Skyddsväst/Skyddströja

Beroende på om man som målvakt står i en vadderad eller ickevadderad målvaktströja kan det finnas behov av en skyddsväst och skyddströja. Dels skyddar det mycket bättre mot hårda skott och slag, men den dämpar även bollens studs ut från kroppen

Har du som målvakt en målvaktströja som inte är vadderad alls, eller bara delvis, kan du med stor fördel ha nytta av en skyddsväst eller skyddströja. Har du en tröja med vadderade armar räcker det bra med en väst som skydd innanför. De som använder målvaktströjor helt och hållet utan vaddering bör däremot ha en långärmad tröja som skydd.

Skyddsvästen eller skyddströjan bör vara gjord i funktionsmaterial som andas väl och den ska sitta stadigt på kroppen. Stoppningen i skyddet ska vara placerad så att det inte känns stelt och att du som målvakt inte förlorar i rörlighet.

Det finns ett par detaljer som går att titta på när det gäller skyddsväst eller skyddströja för innebandymålvakten. För att få bättre rörlighet i armarna har många modeller ett större hål i armhålorna. Det blir då aningen mindre motstånd vid snabba armrörelser. Vissa modeller har dessutom en krage som går upp en bit på halsen. Det blir då ett bra halsskydd som skyddar mot skott.

skyddsväst - skyddströja
Till vänster en långärmad skyddströja. Till höger en skyddsväst med skydd för halsen.