Målvaktshandskar

Även om vissa målvakter spelar utan målvaktshandskar väljer de allra flesta att spela med. Handskarna ger ett bra skydd mot hårda skott i händerna och är i de flesta fall utformade så att de är bekväma att ha på sig och med bra greppvänlighet av bollen.

Målvaktshandskar finns i många olika modeller men med samma gemensamma syfte, att ge bra skydd för handen med så optimalt grepp som möjligt. En del målvakter föredrar att stå utan handskar med rädsla att de ska förlora den rätta känslan i greppet. Utvecklingen när det gäller handskar för innebandymålvakten har dock gått så långt att det finns handskar som egentligen passar alla målvakter.

För att få rätt grepp om bollen måste givetvis materialet på insidan av handsken vara rätt. Vanligt är att det är en gummiliknande yta eller en silikonyta som suger fast bollen bra. Det allra senaste är målvaktshandskar i skinn, som ger en väldigt naturlig och skön känsla när det gäller att fånga och greppa bollen.

För den målvakt som är lite rädd att få slag på fingrarna finns det målvaktshandskar med skydd på ovansidan av handen och på fingrarna. Den typen av handskar motverkar slag, men blir lite stelare att ha på sig än tunna målvaktshandskar. De tunnare handskarna är gjorda enbart för att skydda insidan av handen och ge bra grepp.

Oavsett vilken modell man föredrar som målvakt är det viktigt att ha handskar i rätt storlek. De måste sitta stadigt på handen och fingrarna måste räcka ända ut i handskarna. När det gäller skyddet mot skott på insidan av handen är det viktigare att ha bra skydd på träning än på match. På träning matas målvakten med skott under långa perioder, medan det inte är alls lika frekvent med skott under matcherna. En handske som känns aningen tunn på träning kan alltså blir perfekt på match.

 

målvaktshandskar
Målvaktshandskar med greppyta i silikon och skydd på ovansidan av handen till vänster. Tunna och följsamma målvaktshandskar med greppyta i skinn till höger.