Målvaktsbyxor

Målvaktsbyxor är kanske det allra viktigaste i innebandymålvaktens utrustning. De ska sitta skönt och vara följsamma samtidigt som de ska ge ett bra skydd över hela benen, oavsett ställning eller position i målet. Dessutom är det givetvis kul om de passar till målvaktströjan och kanske även målvaktshjälmen.

När det gäller målvaktsbyxor för målvakten i innebandy måste de sitta stadigt och vara följsamma och mjuka att röra sig i. Byxorna ska vara lagom stora kring lår och smalben att de täcker mål bra, samtidigt som de inte blir så stora att det känns som att de sitter löst eller hindrar snabba rörelser med benen. De får inte heller kännas trånga eller att de stramar vid vissa rörelser. Det motverkar snabba benparader. Vanligt är att det sitter ett elastiskt material i grenen på byxan, så den blir följsam.

Stoppningen i målvaktsbyxan är också viktig. Den ska skydda mot skott och slag och hålla formen länge. Samtidigt måste den kännas bekväm att sitta på med knäskydd. Den får inte kännas ojämn eller vinglig.

Kolla också över vad det finns för anordning att spänna fast målvaktsbyxorna i midjan. Känns den bekväm och kommer den hålla byxorna uppe hela tiden, oavsett rörelser?

Materialet på målvaktsbyxornas knän är också viktiga. Dels måste de vara enkla att förflytta sig med över olika typer av golv och dels måste materialet vara slitstarkt. Sidledsförflyttningar måste kunna ske obehindrat och då det sker många sådana både på träning och match måste materialet vara anpassat för detta.

Se också över så att dina målvaktsbyxor känns lagom långa. Är de för långa kan man som målvakt lätt fastna med skosulan i byxorna, vilket förhindrar snabba rörelser och förflyttningar. Det finns målvaktsbyxor som är enkla att förkorta om så behövs.

målvaktsbyxor
Målvaktsbyxor som enkelt går att förkorta nedtill.