Målvaktströja

Målvaktströjan är det som, tillsammans med målvaktshjälmen, syns mest på en innebandymålvakt när han eller hon står i mål. En viktig del för de allra flesta som köper en målvaktströja är att den ska vara snygg. Dock finns en hel del andra saker att tänka på när det är dags att uppdatera till en ny tröja.

En viktig del att tänka på är om man vill ha en målvaktströja med eller utan vaddering eller stoppning. Många tröjor saknar vaddering helt. Det innebär givetvis att de inte ger ett fullgott skydd, utan en skyddsväst eller skyddströja behövs under målvaktströjan. Vissa tröjor har enbart stoppning på armarna och/ eller på axlarna. Det ger ett visst skydd på dessa delar, men en väst under målvaktströjan är fortfarande att rekommendera även där. Slutligen finns det tröjor med fullt vadderad framsida och som ger ett fullgott skydd utan andra tillbehör.

Smaken om man ska spela med eller utan vaddering i tröjan skiljer sig givetvis åt. En vadderad tröja kan kännas aningen klumpigare än alternativet med att ha en åtsittande väst på sig under en mer löst sittande tröja.

För att kunna göra sitt bästa i målet måste tröjan kännas smidig och följsam att spela med. Viktigt här är att det går att röra armarna obehindrat på alla tänkbara sätt. Skulle målvaktströjan strama kan den förhindra de snabbaste rörelserna.

En del målvaktströjor har en krage som liknar en polokrage. En sådan krage fungerar som ett bra halsskydd för målvakten vid exempelvis skott mot halsen. Det blir dock aningen varmare med en sådan krage.

Slutligen är det bra att kolla över vilket material målvaktströjan är gjord av. Ryggen får gärna vara i meshmaterial, så luftar det betydligt bättre än vad det gör om det är ett tätare tyg som sitter där.

malvaktströja
Målvaktströja med vaddering till vänster och utan vaddering till höger.