Målvaktshjälm

Målvaktshjälmen är det som, tillsammans med målvaktströjan, syns mest på innebandymålvakten. De flesta målvakter vill att deras målvaktshjälm är snygg, men även att den sitter skönt på huvudet och att den ger bra sikt.

Huvudformen kan vara avgörande när man ska välja målvaktshjälm. En del hjälmar är smala och en del är breda, så beroende på vilken form på huvudet målvakten har kan det vara det allra viktigaste att hitta rätt bredd på målvaktshjälmen för att den ska sitta bra och stadigt i alla rörelser.

Vikten på målvaktsmasken kan också vara avgörande. En tyngre hjälm kan bli jobbig att ha på sig för länge och då bör man som målvakt givetvis leta efter en som väger lite mindre. Dels kan målvaktshjälmarna vara gjorda i lite olika material och dels kan de ha olika stora lufthål. Stora lufthål påverkar inte bara vikten, utan även ventilationen så att det inte ska bli så varmt att ha den på länge.

Vadderingen i hjälmen kan också påverka valet. Det finns mjukare och hårdare vaddering i olika modeller. Den mjukare kan kännas skönast till att börja med, men det finns modeller med hård vaddering som formar sig efter ansiktet när den blivit varm. Den ger då en behaglig och skön passform. En del hjälmar tillåter också att man byter ut vadderingen i hjälmen. Då går det att anpassa storleken bättre efter huvudets form och storlek.

Som målvakt är det viktigt med bra sikt. Vissa modeller har extra stort hål för ansiktet, vilket ger ett bredare och bättre synfält. När det gäller sikten har gallret på målvaktshjälmen också betydelse. Det får inte sitta några ribbor i vägen i det vanligaste blickfånget och det är också bra om det är svart, så att det ger bättre kontrast mot bollen.

målvaktshjälm
Målvaktshjälm som är extra lätt till vänster och till höger en hjälm med extra brett synfält. Svart galler på båda för att få ökad kontrast mot bollen.