Knäskydd

När det gäller skydd innanför målvaktsdräkten är knäskydd det klart viktigaste för innebandymålvakten. Med en grundställning och ett rörelsemönster som till största delen går ut på att sitta på knäna blir det alldeles för stora slitage på kroppen om inte bra skydd används.

De allra yngsta innebandyspelarna klarar sig ganska bra med enbart vadderade målvaktsbyxor. När spelarna börjar komma upp lite i åldern, och de börjar bli tyngre, är det viktigt att även de börjar använda sig av knäskydd.

Den kanske viktigaste saken i knäskydden är stoppningen. Det finns lite hårdare modeller och det finns lite mjukare. Lättare målvakter brukar ofta föredra lite mjukare skydd, medan tyngre målvakter tycker det blir lite svampigt om de är för mjuka. De bör välja en lite hårdare modell.

Det finns både långa och korta knäskydd. De korta knäskydden väger inte så mycket och är smidigare när det gäller snabba förflyttningar med benen. Långa knäskydd täcker inte bara knäna, utan går även ner över smalbenet och ger bra skydd mot slag och sparkar där. De väger dock lite mer och blir givetvis lite klumpigare att ha på sig. För en vältränad målvakt är det sedan inga bekymmer att spela lika bra med långa som med korta knäskydd.

Oavsett om du spelar med långa eller korta skydd måste de sitta bekvämt och stadigt i alla rörelser. Det är av stor vikt att knäskydden är i korrekt storlek. För småskydd klämmer och är obekväma med förstora skydd sitter för ostadigt och blir ett störande moment.

Se över att knäskyddens band som fästes runt benet känns bra. Det kan röra sig om resårband, kardborreband eller både och som sitter på de olika skydden. De måsta spänna lagom hårt och får inte sitta så de klämmer obekvämt.

Med rätt knäskydd som sitter och skyddar bra kan målvakten känna sig trygg och lugn och enbart koncentrera sig på spelet.

 

knäskydd
Till vänster är långa skydd som ger ett bra skydd över knä och smalben. En modell av kortare knäskydd till höger.